Mechanical Processing

Mekanisk bearbetning

Hanteringen av GRP-profiler är enkel och liknar den för träbearbetning. GRP kan borras, malas, sågas, vridas och stansas.

För borrning av hål upp till 12 mm i diameter kan en enkel borr av hårdmetall i enlighet med DIN 8037 eller DIN 8038 användas. För hål större än 12 mm i diameter bör en diamantborr användas. Ett trästöd under borrhålet förhindrar nedbrytning av profilerna eller gallret.

Borrhastighet: 60-80m/min
Diamantborr: 300 to 1200 m/min

Karbid- och diamantborr är bra för fräsning av GRP-profiler, medan hårdmetallborrar når en högre hastighet. Användning av kylmedel rekommenderas eftersom GRP-profiler är dåliga värmeledare.

Hastighet: 100 to 400 m/min

För små mängder är en metallsåg tillräcklig. Om du vill såga en större mängd rekommenderar vi ett diamantbäddat sågblad. Bladens diameter beror på väggtjockleken 200 till 500 mm. Användning av kylvätskor rekommenderas också.

Hastighet: 1800 to 3600 m/min.

Standardutrustning är tillräcklig för små mängder, samma som vid metallbearbetning. Med stora saker bör man använda hårdmetallutrustning som används i mässings- eller aluminiumbearbetning. Vattenkylning rekommenderas.

Hastighet: samma som med mässing eller aluminium.

För stansning rekommenderar vi användning av härdat stålverktyg. Materialtjockleken bör inte vara mer än 10 mm.

Gänga bara om föreningen inte stöter på stora dragbelastningar. Den passerar bara en tredjedel av metallmotstrådens klippmotstånd men har en tillräcklig motstånd när den är i exakt passning med lim.

Rör- och acme-skruvgängor tillåter en bättre kraftöverföring än metriska gängor.

GRP-profiler är enkla att limma med lim på polyuretan- och epoxihartsbasis.

1. Slipa ytan
2. Ta bort damm
3. Avfett med lösningsmedel
4. Följ instruktionerna från tillverkaren när du använder lim.

Vid nitning bör borrningen vara något större än nitens diameter. Användning av lim för en bättre sammansatt styrka rekommenderas.

Användningen av lim förbättrar sammansatt hållfasthet.

För lättbelastade föreningar är självgängande skruvar tillräckliga. För tungbelastade föreningar krävs maskinskruvar.

Ytor som bör lackeras bör först rengöras med ett lösningsmedel. Som lack rekommenderar vi ett system på polyuretanbasis.

This post is also available in: Norskt Bokmål Engelska